Nándor Mikola - Lappi
5.6.-29.8.2004

Professori Nándor Mikolan tämän kesän näyttelyn aiheena on taiteilijalle itselleen todella rakas ja tärkeä Lappi. Näyttely koostuu Lapin luontoa ja ilmiöitä kuvaavista akvarelleista, sekä lempeän rauhallisista että äärettömän villeistäkin erämaan maisemista. Tuottelias, melkein 93-vuotias Mikola on luonut valtaosan teoksistaan menneen kevään aikana, mutta kuudenkymmenen työn joukosta löytyy myös kaksi vanhempaa, 50-luvulta peräisin olevaa Lapin maisemaa.

Nándor Mikolan Lappi on Mikolan akvarellimuseon viimeinen näyttely Sisäsataman 130 vuotta vanhassa tullipakkahuoneessa.


Guy Frisk - Aistien maa
24.4.-23.5.2004

Aistien maa -näyttely on ahvenanmaalaisen kuvataiteilijan ja taidegraafikon Guy Friskin (s.1934) omaperäinen kuvaus Islannista. Friskin akvarelleissa väreilevät Islannille ominainen karu, kaunis luonto, maisemat meren rannalta sekä mäkien rinteille vuosien saatossa muodostuneet kalastajakylät.

Valkoisella steariinikynttilällä tehty luonnos sekä nestemäisen akvarellivärin käyttö antavat teoksille oman selkeän identiteetin. Uv-suojalaminaatti takaa värien pysyvyyden aikojen saatossa ja kiinnittää samalla valoa taittavat rantahiekanjyväset alustaan.

"Saarimaalarin" teokset ovat kuluneen viisivuotiskauden ajalta.


Unkarilainen nykyakvarelli
6.3.-12.4.2004

Unkarin vesivärimaalareiden seuran Unkarilainen nykyakvarelli -näyttely tuo kevään henkäyksen Mikolan akvarellimuseoon. Näyttely koostuu yli kahdenkymmenen unkarilaisakvarellistin töistä. Joukosta löytyy myös muutama silkkiakvarelli.

Näyttelyn unkarilaisia akvarellisteja ovat Péter Stefánovits, Csaba Polgar, Berta Mayer, András Végh, János Demeter Lóránt, Géza Szily, Viktor Légrády, Magdolna Ványai, Tamás Oláh, Zoltán Réti, János Kondor, Gyula Balogh, Ágnes Szakáll, Péter Balázs Kovács, Péter Pokorni, Daniela Bikácsi, Emese Kudász, Sándor Lajos Kis, Tamara Illényi, András Butak sekä Béla Szilárdi.

Näyttely on järjestetty yhteistyössä Helsingissä sijaitsevan Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen kanssa.


Marjatta Hanhijoki ja Mirja Airas
15.11.2003-11.1.2004

Näyttely esittelee kahden ilmaisultaan hyvin erilaisen suomalaisen akvarellistin teoksia viime vuosilta. Teoksia yhdistää kuitenkin aiheisto, joka molemmilla taiteilijoilla löytyy arkisista yhteyksistä kodin piiristä. Tunnelmalliset interiöörit, läheisten ihmisten keveät muotokuvat ja salaperäistä sadunomaisuutta huokuvat asetelmat täyttävät Mikolan Akvarellimuseon seinät ja tuovat valoa talven pimeyteen.

Marjatta Hanhijoki ja Mirja Airas kuuluvat maamme eturivin taiteilijoihin. Taiteilijakollegat suorittivat opintonsa Taideteollisessa oppilaitoksessa grafiikan alalla ja kuuluvat maineikkaaseen Kaskipuron kouluun. Hanhijoki tunnetaankin myös taitavana graafikkona. Airas taas jätti grafiikan omistautuakseen kokonaan akvarellimaalaukselle.

Kuva-aiheensa molemmat löytävät kodin piiristä: interiööreistä, läheisistä ihmisistä ja kotoisista asetelmista. Heidän ilmaisutapansa ovat kuitenkin tyystin erilaiset. Hanhijoen työskentely on hidasta ja pikkutarkkaa arjen tunnelmien naturalistista kuvausta. Airaksen lämminsävyiset impressiot puolestaan syntyvät näennäisen spontaanisti lentävän kevyin ja harvoin siveltimenvedoin.

Yhteisnäyttely antaa tilaa molempien taiteilijoiden ominaislaadulle, mutta antaa myös erilaisten töiden tukea ja täydentää toinen toisiaan luoden yhdessä uuden merkityksellisen kokonaisuuden.


POHJALAISEN TAITEILIJALIITON 60-VUOTISJUHLANÄYTTELY
6.9. – 26.10. 2003

Pohjalaisen Taiteilijaliiton 60-vuotista taivalta juhlistavassa näyttelyssä esiintyvät 25 liiton seniorijäsentä reilun 70 varsin uuden teoksen myötä. Näyttelyssä on myös osasto Pohjalaisen Taiteilijaliiton kokoelmiin kuuluville, jo edesmenneiden pohjalaistaiteilijoiden töille. Näyttelyn kolmannen osion muodostaa liiton perustajajäsenen, Tanu Mannisen (1909-2002), muistoryhmä.

Sekä tekniikkojen, että taiteellisen ilmaisun kirjo on laaja. Edustettuina on niin öljy, akvarelli, pastelli, etsaus, akvatinta, serigrafia, valokuva, kuin kipsi- ja pronssivalu. Näyttelyyn kutsutut taiteilijat ovat kaikki entisen Vaasan läänin alueelta. Painopiste taiteilijoiden valinnassa on ollut maakuntien taiteilijoissa. Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat ovat: Matti Alapoti, Saima Alapoti, Brita Asplund, Veli Ekroos, Allan Frilander, Jorma Haavisto, Raili Halme, Tea Helenelund, Inkeri Julkunen, Janne Kantokorpi, Voitto Kantokorpi, Seppo Kari, Alpo Keturi, Jorma Korpela, Erkki Luhtala, Liisa Malkamo, Nándor Mikola, Aira Niemi-Pynttäri, Arto Penttinen, Kaj Smeds, Sven Svanbäck, Veikko Takala, Seppo J. Tanninen, Carl Wargh, Owe Åsvik sekä Liisa Äärynen.

Pohjalaisen Taiteilijaliiton Juhlanäyttelyyn kuuluu myös Tikanojan Taidekodin Pihakappelissa 13.9. lähtien esillä oleva vaasalaissyntyisen Juhani Harrin (1939–2003) muistoryhmä. Muistoryhmä on esillä Pihakappelissa siitä syystä, että Harri alunperinkin suunnitteli installaationsa Äitiys nimenomaan tähän tilaan.

Pohjalaisen Taiteilijaliiton nuorempien jäsenten näyttely on esillä Vaasan Taidehallissa 13.9-5.10 2003.


Nándor Mikola: Mikola ja Meri
6.5. – 31.8.2003

Mikola ja Meri esittelee Nándor Mikolan saaristoaiheisia akvarelleja vuosilta 2002-2003. Mikola on pitkähkön tauon jälkeen palannut maisemaan taiteellisena aiheena. Pohjanmaan rannikon merimaisemat ja saariston luonto ovat toimineet hänen innoittajana. Maalaukset esittävät kuitenkin pikemmin taiteilijan henkilökohtaisia sielunmaisemia, kuin tunnistettavia maantieteellisiä kohteita. Vuorokauden rytmi, vuodenaikojen kierto ja säätilojen vaihtelut tarjoavat moninaisia valaistuksia ja muuntuvia väriasteikkoja. Näyttelyyn osallistuvassa 57:ssä teoksessa tummat sävyt ovat kuitenkin aiempaa korostuneemmassa asemassa. Maisemista on jäänyt pois kaikki turha, ympäristö on kutistunut tummiksi silueteiksi ja jäljellä on vain valo ja meri.


Jorma Haavisto: Meri – Taivas – Maa
8.3. – 27.4.2003

Jorma Haaviston (s. 1934 Haminassa) näyttelyn 71 akvarellimaalausta ovat kesäisiä Merenkurkun ulkosaariston maisemia, etupäässä parilta viime vuosikymmeneltä. Osa töistä on kuitenkin vanhempia, joten näyttely antaa kattavan kuvan Vaasassa vuodesta 1957 asuneen taidemaalarin kehityksestä aina 1950-luvulta tähän päivään.


Säätiön kokoelmat
29.1. – 23.2.2003

Lähes sata vuotta suomalaisen akvarellitaiteen historiaa kattava näyttely havainnollistaa vesiväritekniikan monipuolisuutta muun muassa Aimo Kanervan, Eemu Myntin, Juho Rissasen, Tyko Sallisen och Rafael Wardin töiden kautta. Näyttelyn 80 maalausta ovat osin Nándor Mikolan Taidesäätiön kokoelmista, ja osin Nándor Mikolan yksityiskokoelmasta.© Professori Nándor Mikolan Taidesäätiö