>> Du kan också ladda ner Nándor Mikolas biografin som en pdf-fil (28 kb)


1911 Nándor Mikola föds 27.11. i Budapest, Ungern, och får namnet Mikolajcsik Nándor Josef. Hans familj består av fadern Ignac Mikolajcsik, som är litograf, och modern Irma, född Buzera, samt bröderna Ferenc och Guyla.

1928 Den konstnärliga karriären är ett givet val redan i ungdomsåren. I sin fars fotspår inleder han fyra års studier på litografiklassen i Budapest konstindustriella högskola. Studerar samtidigt målning vid Budapest fria konstakademi under handledning av Guyla Rudnay.

1932 Blir färdig litograf. Deltar för första gången i en allmän utställning på kulturhuset i stadsdelen Obuda i Budapest. Ställer ut akvareller. Arbetar som litograf i Budapest.

1935 Fortsättningsstudier vid Grafiska institutet i Wien.

1936 Flyttar till Finland på grund av bättre arbetsmöjligheter. Kommer till Helsingfors för att hjälpa sin ungerska kollega Josef Miklos att dekorera väggarna i restaurang Hungaria. Presenterar sina teckningar i en liten utställning i Helsingfors. Studerar på grafiska linjen vid Helsingfors Konstindustriella Central- skola under handledning av Germund Paaer. Fortsätter sina studier ännu följande år.

1938 Blir fastanställd av Lassila & Tikanoja i Vasa, till en början som reklamtecknare, senare som reklamchef. Målar under sin fritid.

1939 Gifter sig med Salli Oraste från Helsingfors. Sonen Jouko föds. Salli dör i en strumaoperation.

1940 Deltar i De Ungas utställning i Helsingfors.

1942 Deltar i Konstnärernas höstutställning i Helsingfors.

1943 Den första privatutställningen i Helsingfors i Strindbergs konstsalong. Utställning i Vasa.

1944 Utställning i Vasa. Deltar också i Konstföreningens utställning på Ateneum, samt för första gången i Österbottniska konstnärsförbundets utställning i Vasa.

1945 Efter att fortsättningskriget tagit slut blir han på grund av sitt ungerska medborgarskap internerad i Lembois tillsammans med sin son.

1946 Interneringen är över. Flyttar till en början in hos sin kollega Kaarlo Lamminheimo i Lappo. Privatutställning i Vasa.

1947 Får finska medborgarrättigheter. Blir fri konstnär. Privatutställning i Lappo.

1948 Besöker Ungern för första gången efter kriget. Gifter sig med agronom Tuulikki Uotila från Ilmajoki.

1948 – 1964 Bor sexton år i Ilmajoki. Familjen får tre barn: döttrarna Eeva, Elina och Marjatta. Arbetar som fri konstnär.

1950-tal Arrangerar under 1950-talet ett tjugotal privatutställningar i Helsingfors, Tammerfors och Syd- österbotten. Deltar i tiotals österbottniska samutställningar på olika håll i Finland och Sverige.

1951 Första resan till Paris. Utställning i Torni i Helsingfors. Färgskalan är knapp, grått och grönt dominerar.

1952 Privatutställning i Vasa.

1953 Genombrottsutställning i Strindbergs konstsalong i Helsingfors. Utställningen visas i Tammerfors senare samma år. Färgpaletten i gråblått och svart anses väldigt finsk. Pressen ser honom som en intressant konstnär i novembergruppens anda. Reser till Paris där han studerar vid Akademie Andrè Lhote.

1954 Privatutställning i Vasa.

1955 Privatutställning i Seinäjoki, Karleby och Björneborg. Första resan till Italien. Tillbringar vintern i Rom, Florens, Grassina och Venedig.

1956 Privatutställning i Vasa och i Strindbergs konstsalong i Helsingfors. Målningarna präglas av tystnad och mörker. Från Strindbergs köps ett akvarellandskap till MoMA i New York.

1957 Privatutställning i Tammerfors bibliotek.

1958 Privatutställning i Vasa Stadshus.

1959 Privatutställning i Seinäjoki. Deltar i Konstnärföreningen Botnias utställning i Helsingfors Konsthall.

1960-tal Målar aktivt. Utställningstakten är rask. Arrangerar 15 privatutställningar i Finland och Ungern. Deltar i flera tiotals österbottniska samutställningar i Österbotten och på andra håll i Finland och även utom- lands. Ansluter sig till informalismen. Experimenterar med olika tekniker, bl.a. kollage. Övergår delvis till oljemålningen. Kombinerar olja och akvarell. Prövar i mitten av decenniet på abstrakta akvareller, men återgår innan decenniet är slut till akvarellkonstens klassiska teman, landskap och stilleben. Gör flera utlandsresor, främst till Spanien. Bor långa perioder i Finska konstnärssällskapets ateljéhus i Marbella. Intresserar sig för filmkonsten i slutet av 60-talet. Under 1960 – 70-talet planerar och filmar han sammanlagt 7 filmer, vars utgångspunkt ligger i en visuell upplevelse av den Österbottniska naturen och traditionerna. Fungerar som lärare i akvarel- lmåleri vid bl.a. folkhögskolan i Orivesi, samt på flera kurser vid t.ex. sommaruniversitetet i Seinäjoki.

1960 Privatutställning i Strindbergs salong i Helsingfors. Utställningen är en succé. Konstnärens tekniska kunnande får fullt erkännande och den starka färgskalan hänför såväl kritiker som publik. Ställer ut österbottniska landskap och stilleben, men också stora bilder på den korsfäste. Dessa får kritikerna att dra paralleller till Roualt och hans verk med samma tema. Privatutställning i Joensuu och Vasa. Deltar i Österbottniska Konstnärsförbundets utställning i Åbo Konstmuseum.

1961 Privatutställning i Seinäjoki. Deltar i Österbottniska Konstnärsförbundets utställning i Tammerfors.

1962 Privatutställning i Vasa stadshus.

1963 Privatutställning i Vasa.

1964 Flyttar till Vasa. Privatutställning i Seinäjoki. Deltar i österbottniska konstnärers utställning i Åbo, Vasa och Helsingfors.

1965 Privatutställning i konstsalongen Pinx i Helsingfors. Privatutställning i Lappo och Seinäjoki. Deltar i österbottniska konstnärers utställning i Vasa och Helsingfors.

1966 Privatutställning i Budapest på inbjudan av ungerska staten. Ställer ut både akvarell- och olje- målningar. De informalistiska verken väcker uppmärksamhet, i Ungern har man hittills sett väldigt lite abstrakt konst. Privatutställning i Tammerfors bibliotek, ställer ut främst abstrakta verk. Utställningen får ett kluvet mottagande. Kritikerkåren delas in i dem som är entusiastiska över Mikolas nya sätt att måla, och dem som fördömer det.

1967 Privatutställning i Orivesi. Deltar i utställningar i Sverige och Norge: Umeå, Vindeln, Bjurholm, Lycksele, Mo i Rana.

1968 Privatutställning i Budapest.

1969 Privatutställning i konstsalongen Husa i Tammerfors.

1970-tal Bor i Vasa. Arbetar också en hel del i Ruovesi, med Pajuskylä gamla folkskola som sin ateljé. Land- skapet i olika ljussättningar och under olika årstider dominerar produktionen. I synnerhet vinter- landskap och träd framstår som bärande teman. Koncentrerar sig till fullo på akvarellmåleriet. Pensel- bruket blir lättare och mjukare. Arrangerar över tio privatutställningar. Deltar i ett tjugotal sam- utställningar i Finland och utomlands. Hans målningar presenteras i flera galleriers utställningar. Fortsätter undervisningsuppdragen i Orivesi. Gör många utlandsresor.

1971 Privatutställning i Helsingfors. Deltar i en utställning i Palazzo Stroz i Florens samt i Budapest.

1972 Privatutställning i konstsalongen Pinx i Helsingfors.

1973 Samutställning tillsammans med Tea Helenelund och Veikko Takala i Uleåborg Konstmuseum.

1974 Privatutställning i konstsalongen Pinx i Helsingfors. Deltar i österbottniska konstnärers utställning i Villmanstrand.

1975 Får statens konstnärspension. Deltar i ”Havet”-utställningen i Vasa Konsthall tillsammans med 20 andra konstnärer.

1976 Deltar i sommarutställningen i Pirkanpohja i Ähtäri samt i Vasa Konstnärsgilles utställning i Örnsköldsvik museum i Sverige.

1977 Privatutställning i Österbottens museum i Vasa, i Wäinö Aaltonens museum i Åbo och i Tammerfors Museum för nutidskonst. Kritikerna fäster uppmärksamhet vid målningarnas lätthet och ljus. Utställning i Umeå tillsammans med Tea Helenelund och Veikko Takala. Deltar i konstnärsföreningen Botnias utställning i Karleby museum.

1978 Deltar i akvarellutställningen i Joensuu konstmuseum, samt i konstnärsföreningen Botnias utställning i Alavus.

1979 Emottar professorstiteln. Privatutställning i Ässägalleriet i Helsingfors. Deltar i sommarutställningarna i Voipaala och Pirkanpohja, samt i konstnärsföreningen Botnias utställningar i bl.a. Junsele i Sverige och i Seinäjoki.

1980-tal Bor i Vasa. Målar fortsättningsvis aktivt. Går mot ett mer och mer förenklat uttryck, tills han i slutet av decenniet målar näst intill abstrakt. Arrangerar ca. 25 privatutställningar och deltar i ca. 30 sam- utställningar på olika håll i Finland och utomlands. Hans målningar presenteras i flera galleriers utställningar.

1980 Utställning tillsammans med Tea Helenelund och Veikko Takala i Uleåborg konstmuseum. Deltar i sommarutställningarna i Ilmajoki och Hyvinge. Utställning i Tyskland i Kiel Commerzbank tillsammans med Veikko Takala.

1981 Arrangerar en 70-årsjubileumsutställning som visas i Tikanojas Konsthem i Vasa, Kuopio konst- museum, Ässägalleriet i Helsingfors, Rovaniemi bibliotek, Kemi konstmuseum, Södra Karelens konst- museum i Villmanstrand, Tammerfors Museum för nutidskonst och i Wäinö Aaltonens museum i Åbo. Utställningen består av ett femtiotal akvareller. Mikola får åter en gång erkännande som en av mästarna inom den finska akvarellkonsten. Livskamrat sedan 1981 Anne Korvenmaa.

1982 Tilldelas det ungerska Maecenas-gillets medalj. Privatutställning i Ässägalleriet i Helsingfors och i Galleri L i Stockholm.

1983 Privatutställning i Ässägalleriet i Helsingfors, Galleri Uusikuva i Kotka och i Seinäjoki Konsthall. Deltar i Vasa Konstnärsgillets utställning i Österbottens museum samt i en samutställning i Galerie Pelin tillsammans Veikko Hirvimäki, Aira Niemi-Pynttäri, Veikko Takala och Heikki Arpo.

1984 Privatutställning i Uleåborg konstmuseum. Retrospektiv utställning i Nationalgalleriet i Budapest.

1985 Skänker Vasa stad 27 av sina centrala verk. De hängs upp i en permanent utställning i stadshusets kongressal. Gör en resa till Kina. Privatutställning i Vasa, Ässägalleriet i Helsingfors och i Mariehamn konstmuseum. Deltar i konstnärsföreningen Botnias utställning i Vasa konsthall.

1986 75-årsjubileumsutställning i Österbottens museum i Vasa. 90 verk av vilka en del från 1980 talet och en del ur den tidiga produktionen. Utställning tillsammans med Veikko Takala i Sundsvall Handels- bank. Deltar i konstnärsföreningen Botnias utställning i Poriginalgalleriet i Björneborg, samt bl.a. i sommarutställningen i Ilmajoki.

1987 Delar av 75-årsjubileumsutställningen visas i Tavastehus konstmuseum. Privatutställning i Ässä- galleriet i Helsingfors och i Örnsköldsvik i Sverige. Deltar i konstnärsföreningen Botnias utställning i Karleby, österbottniska konstnärers utställning i Kauhajoki samt tillsammans med Carl Wargh, Marjatta Hanhijoki och Erkki Nurmela i Karvetti konstcenters akvarellutställning i Nådendal.

1988 Privatutställning i Joensuu konstmuseum. Deltar i utställningen ”Det finska landskapet” i Retretti i Punkaharju, samt i sommarutställningar i bl.a. Kotka och Kurikka.

1989 Privatutställning i galleri Kaleva i Uleåborg och i Ässägalleriet i Helsingfors.

1990-tal Målar fortsättningsvis aktivt. Arrangerar ett tiotal privatutställningar i Finland och utomlands, samt deltar i samutställningar både i Finland och i utlandet. En resa till Spetsbergen leder in honom på en ny väg av helabstrakta ljusdispositioner.

1991 Tilldelas Den Ungerska Republikens Stjärnriddarorder för arbetet till förmån för finsk ungerska kultur- relationer. Privatutställning i Helsingfors. Deltar i sommarutställningar i Ilmajoki och Pyhäniemi. Väljs till Årets konstnär för Korsholms musikfestspel. Arrangerar en 80 årsjubileumsutställning i Tikanoja Konsthem i Vasa.

1992 80-årsjubileumsutställningen visas i Nelimarkka-museet i Alajärvi och i Jakobsstad. Privatutställning i Helsingfors.

1993 Privatutställning i Helsingfors. Professor Nándor Mikolas konststiftelse grundas. Stiftelsens uppgift är att stödja och främja österbottnisk bildkonst.

1994 Deltar i utställningen ”Gullviva, mandelblom, kattfot och blåviol – Blommor och trädgårdar i den finska konsten” i Wäinö Aaltonens museum i Åbo och i Tikanoja Konsthem i Vasa.

1995 Privatutställning i Seinäjoki. Professor Nándor Mikolas konststiftelse öppnar Nándor Mikolas konstmuseum i en tullbyggnad från 1857 i Inre Hamnen i Vasa.

1996 Privatutställning i Vasa och Nystad.

1997 Privatutställning i Helsingfors och Vasa.

1998 Privatutställning i Vasa, Tallinn och Umeå. Tilldelas Den Ungerska Republikens Presidentsmedalj för ett viktigt livsverk.

1999 Privatutställning i Åbo, Villmanstrand, Helsingfors och Vasa.

2000 Privatutställning i Vasa och Saint-Mathieu-de-Tréviers i Frankrike, samt i Helsingfors. Deltar i Den ungerska akvarellbiennalen i Eger, samt i snba (Société Nationale des Beaux-Arts) salon 2000 - utställningen i Paris. Deltar i sommarutställningen i Hollola.

2001 Arrangerar sitt livs första fotografiutställning på Galleri Ibis i Vasa. 90-årsjubileumsårets första utställning arrangeras på Haikko Gård. Jubileumsårets huvudutställning i Nándor Mikolas konstmuseum i Vasa är ett tvärsnitt av Mikolas produktion genom åren. Tilldelas Jaakkoo-statyn för en viktig öster- bottnisk kulturgärning. Tilldelas I-klassens riddarorder av Finlands Vita Ros.

2002 Privatutställning i Vasa.

2003 Privatutställning i Vasa. Arrangerar en privatutställning i Budapest på inbjudan av den ungerska staten, utställningen väcker stor uppmärksamhet i ungersk media. Nándor Mikolas konstmuseum byter namn till Mikolas Akvarellmuseum.© Professor Nándor Mikolas Konststiftelse